Het was William Gregor die in 1791 een onbekend element in het mineraal limoniet ontdekte, maar heeft er verder niets mee gedaan. Martin Heinrich Kloproth deed hetzelfde in 1795, maar ditmaal in het materiaal rutielerts. Hij heeft het materiaal naar de titanen uit de Griekse mythologie genoemd, titanium.

Opmerkelijke eigenschappen

Het materiaal staat bekend om een paar verschillende eigenschappen. Titanium heeft een goede corrosiebestendigheid, Heeft een gunstige massa-sterkte verhouding, waarmee titaan net zo sterk is als staal, maar heeft maar een dichtheid van 60% en is het enige metaal dat brandbaar is in een atmosfeer van zuivere stikstof.

Waarvoor wordt titanium voor gebruikt

Door de bijzondere eigenschappen van titanium, kan het op verschillende manieren worden toegepast. Zo wordt een titanium legering bijvoorbeeld toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Het wordt ook gebruikt als legering in fietsen, brilmonturen, horlogekasten, huissleutels, golfclubs en prothesen, maar laten we vooral niet vergeten dat dit materiaal ook wordt gebruikt bij het maken van sierraden.

Titanium ringen

Zoals gezegd is titanium in de 18e eeuw al ontdekt, maar nooit echt wat mee gedaan. Sinds vorige eeuw is er pas een manier gevonden om dit materiaal commercieel te gaan gebruiken en in de afgelopen twintig jaar is het pas naar voren gekomen als sieraad. Titanium ringen zijn zeker niet van 100% titanium gemaakt en wordt meestal gemengd met materialen als aluminium, koper en ijzer. Dat betekent dus ook dat er verschil van kwaliteit bestaat in de puurheid van je titanium ring, net zoals de puurheid van goud wordt gekenmerkt door karaat aanduiding.

Design

Titanium ringen worden, net als alle andere soort ringen, vaak gecombineerd met andere metalen of edelstenen, zoals goud, zilver en diamant. Door het gebruik van de verschillende materialen en edelstenen, variëren de prijzen uiteraard behoorlijk en het is dan ook erg afhankelijk van je budget, wanneer je een titanium ring uit wil kiezen die bij je past. Het zal je misschien verbazen, want er zijn veel mensen die denken dat titanium een stalen look heeft, maar titanium is van oorsprong zwart van kleur. Dat neemt niet weg dat de ringen met een stalen look het meest worden verkocht, maar ook de zwarte uitvoering, gecombineerd met gekleurde metalen en diamanten zijn zeer geliefd en hebben een stoer uiterlijk.

Voordelen van titanium

Als je een huidallergie hebt, is de titanium ring ideaal, want titanium geeft je geen allergische reactie. Het materiaal is erg sterk ondanks zijn lichte gewicht. Is slijtvast en geschikt voor langdurig gebruik. Het materiaal corrodeert niet snel en de ringen zijn gewoon bestand tegen zeewater. Je hoeft met een titanium ring dus in principe nergens rekening meet te houden.

Nadelen van titanium

Door de hardheid van het materiaal zal je weinig ringen zien die bewerkt zijn, zoals je vaak bij gouden en zilveren ringen ziet. De vorm van de ring zal in veel gevallen ook vrij statisch en egaal zijn. Ringen met een bijzondere vorm zijn vrij exclusief en hebben dan ook een exclusief prijskaartje. Of je het een nadeel moet noemen, laten we maar even in het midden, want smaken verschillen nou eenmaal, maar titanium is van oorsprong dus zwart en dan matzwart wel te verstaan. Als je een glanzende ring wil is het niet onmogelijk, maar zeker niet de beste optie. Als je van plan bent een titanium ring te kopen, laat je ringmaat dan goed opmeten, want door zijn hardheid is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een titanium ring qua maat aan te passen.

Algemeen

Het lijkt er misschien op dat een titanium ring meer nadele, dan voordelen heeft, maar je kunt je afvragen of die nadelen wel echte nadelen zijn en of ze opwegen tegen het dragen van zo’n mooi sieraad. Hen je geen problemen met de genoemde nadelen, dan is een titanium ring een stoere en mooie keuze, die heel lang meegaat. Titanium ringen worden overigens met alleen milieuvriendelijke materialen gemaakt dus je bent ook nog eens lekker groen bezig